“Het is een ander soort aanpak, dat merkte ik meteen”

Een ongeval met een hersenoperatie als gevolg dwong kersverse oma van 67 jaar, mevrouw Mol, vorig jaar in april tot revalidatie. Volgens haar artsen was ze boven verwachting goed uit deze operatie gekomen en wisten zij niet zo goed welke revalidatieadviezen ze moesten geven naast het standaard revalideren. “Maar er was nog zo veel winst te behalen”, vertelt mevrouw Mol. Ze kwam na eigen onderzoek uit bij de cursus ‘Zeker op de been’ door beweegcoaches Stan en Ike van Giga Giessenlanden. Hier werden haar eigen verwachtingen overtroffen.

Artsen van mevrouw Mol verwezen haar door naar een fysiotherapeut en logopedist en ze kreeg een eenmalig ergotherapeutisch consult. Maar voordat ze echt aan de slag ging bij de therapeuten waren door omstandigheden al een paar maanden verstreken. “Het duurde allemaal veel te lang. Ondertussen had ik natuurlijk zelf al onderzoek gedaan en ik kwam erachter dat er over het algemeen vrij weinig aanbod en advies is”, vertelt ze. “Ik wilde iets doen waarbij heel mijn lijf mee mocht doen. Mijn hersenen én mijn lijf. Gewoon alles. Toen zag ik een stukje in de krant over ‘Zeker op de been’ en ik gaf me meteen op.”

Van bewegen op muziek tot over een vuilniszak lopen

Met muziek, kleur, geluid en bijzondere oefeningen besteden Stan en Ike tijdens de cursus aandacht aan alles rondom vallen en de preventie hiervan. Het versterken van spieren, tips bij zitten en opstaan, leren opstaan na een val en zelfs lopen over een vuilniszak komt aan bod. “Gelukkig ben ik niet meer gevallen dus heb ik de tips nog niet nodig gehad. Maar natuurlijk zit ik wel eens op mijn knieën en dan denk ik aan de tips van Stan bij het opstaan.” De oefening met de vuilniszak heeft ook indruk gemaakt: “Er lag een vuilniszak op de grond waar we overheen moesten lopen. Heel glad natuurlijk! Iedereen vond het spannend maar uiteindelijk hebben we er allemaal overheen gelopen.”

Acht weken lang deed ze, zoals ze zelf zegt, ‘braaf’ mee aan de lessen. “Het was een ander soort aanpak, dat merkte ik meteen. Niet alleen mijn armen en benen, maar heel mijn lijf deed mee. Ze gingen heel respectvol met ons om. Er werden grapjes gemaakt, maar nooit ten koste van anderen en altijd als ik thuiskwam dacht ik: he, lekker bezig geweest. Dat totaalpakket beviel me enorm, het is meer dan een anti-valtraining.”

Blijven knokken en ervoor gaan

Haar revalidatieperiode en de cursus zaten erop dus mevrouw Mol, actief als ze is, zocht iets nieuws. “Dat was precies het moment dat ik een bericht voorbij zag komen over de RGM-cursus vanuit Giga Giessenlanden. Ik dook meteen het internet op en dacht: dat is het voor mij. Fantastisch. Ze hebben het ook over ‘healthy-aging’. Dat is wat ik wil.” De eerste vier introductielessen zitten erop en ze kan niet wachten op de volgende bijeenkomsten. Lekker blijven bewegen, herstellen en zekerder worden. Ze heeft ook een prachtig doel: “Ik heb met Stan afgesproken om in het voorjaar, als ik het durf, weer op mijn fiets te stappen met zijn hulp. Zo ver ben ik nog niet, maar wat mooi dat ook zo’n specifieke hulp beschikbaar is. Zo lang je blijft knokken en ervoor gaat, is er zo veel winst te behalen.”