Bewegend leren

Dat sporten en bewegen belangrijk is, weten we allemaal. Zeker ook op jonge leeftijd. Scholen worden geadviseerd om kinderen minimaal twee keer per dag een half uur te laten sporten. Niet alleen tijdens gym, maar ook op andere momenten, zoals tijdens het leren.

In Nederland zijn we kampioen zitten en dat terwijl sporten en bewegen ervoor zorgt dat kinderen beter kunnen leren, nadenken en onthouden. Daarom heeft beweegcoach Henrieke een Bewegend leren workshop gegeven aan de peuterleidsters van Wasko. "Onder bewegend leren verstaan we dat kinderen dingen als vormen, kleuren en tellen leren terwijl ze aan het bewegen zijn. Dit maakt het leren niet alleen leuker, ze krijgen dingen visueel en auditief aangeboden waardoor ze enorm snel en makkelijk nieuwe dingen oppikken. Tijdens de workshop leren de leerkrachten hoe ze met verschillende materialen zélf met de kinderen aan de slag kunnen om meer te bewegen in het klaslokaal.

“Er was voldoende inspiratie”

Tijdens de workshop zijn de leerkrachten zelf aan de slag gegaan. De leerkrachten hebben niet alleen bewogen. Er werden ook waardevolle ideeën uitgewisseld. “Het was leuk om te zien dat de leerkrachten steeds meer ideeën deelden tijdens de workshop. Bij een aantal vormen van bewegend leren werden er zelfs al nieuwe ideeën gevormd”, vertelt Henrieke. “Er was voldoende inspiratie aanwezig. Nu hoop ik natuurlijk dat de leerkrachten elkaar blijven inspireren. En hun ervaringen gaan delen om zo met de kinderen meer te gaan bewegen.”

“Het bewegend leren is een meerwaarde voor ons”

De leerkrachten zelf waren ook enthousiast: “Het was een erg interessante workshop die ons de verschillende vormen van bewegend leren heeft laten zien”, vertelt een van de aanwezigen. “Door bewegend leren kunnen we de kinderen helpen om beter te leren. En zich beter motorisch en sociaal te ontwikkelen."