Emilie wordt Zeker op de been vanuit thuis

Na een lelijke val met een spiraalbreuk en een dropping hand als gevolg, verloor Emilie Eurlings haar zekerheid. Na een lang traject kwam ze uit bij Zeker op de been vanuit thuis. Een valpreventiecursus online en op veilige afstand. Daarover ging ze in gesprek met beweegcoach Stan.

“Ik heb me gelijk aangemeld”

Stan: Een val blijkt maar weer eens in een klein hoekje te zitten, toch mevrouw Eurlings? Emilie: Ja, het was een stommiteit van mezelf. Ik viel over een hekje dat ik had opgezet voor mijn kittens. Ik lette even niet op en heb het compleet over het hoofd gezien. Gelukkig zag iemand me vallen en waren mijn buren in de buurt. Na een bezoek aan het ziekenhuis begon mijn traject van chirurg naar revalidatiearts. Het duurde zes maanden. Ik werd bang, durfde niet meer te fietsen en ik kreeg angst om te wandelen. Toen kwam de cursus Zeker op de been op mijn pad. Met uitzondering las ik deze keer wel het Kontakt. Daarin stond een stuk over Zeker op de been vanuit thuis. Ik heb gelijk gebeld en me aangemeld.

Even wennen

Stan: Met u veel anderen. Normaal gesproken organiseren we vanuit GIGA Molenlanden de valpreventiecursus in alle kernen van Molenlanden. Maar helaas gooide corona roet in het eten. Toch wilde ik aan de slag, want het is hard nodig. Er is een stijging in het aantal ouderen dat valt en helaas is uw val geen uitzondering. Een val kan ernstige gevolgen hebben en dat willen we natuurlijk voorkomen. Ik maakte een alternatieve cursus die online te volgen was. Thuis en op gepaste afstand. Het was erg wennen, maar zoals gewoonlijk had gezelligheid de boventoon. Emilie: Het was een erg leerzame cursus, maar inderdaad echt even wennen natuurlijk, zo via de computer. Het was erg grappig, want één dame was constant op de kop in beeld. Ik was verbijsterd hoe veel ouderen goed met de computer zijn. Ik denk, als ik ook voor de anderen mag spreken, dat we erg dankbaar zijn dat we hiermee aan de slag kunnen. En dat er iets zoals dit wordt georganiseerd, ondanks alles.

Bewuster en meer spierkracht

Stan: U vertelt dat u bang bent geworden en angst kreeg om te fietsen en te wandelen. Was dat voor u waarom u met deze cursus bent gestart? Emilie: Ja zeker. Sinds de cursus ben ik veel bewuster gaan bewegen én opstaan. Dat leerden we aan de hand van de verschillende oefeningen. Daar ben ik thuis ook flink mee aan de slag gegaan. Stan: Goed bezig! Merkte u snel verschil? Emilie: Ik merk dat mijn bovenbeenspieren veel sterker zijn en ik voldoende spierkracht heb om van alles aan te kunnen. Meer dan ik dacht. Ik heb altijd gezwommen, ik werk veel in en om het huis en sinds een aantal maanden heb ik een hond. Een echte stimulans om te gaan wandelen. Dat heb ik altijd veel gedaan. Maar ik moet het echt weer oppakken, want ik vind het nog spannend om in mijn eentje te gaan. Stan: Wat maakt dat u het spannend vindt? Emilie: Stel dat val, dat spookt wel eens door mijn hoofd. Al is dat doemdenken. Bovendien zorgt wandelen voor veel sociale contacten en loop ik spontaan wel eens met iemand mee. Erg leuk!

Gewoon doen!

Stan: U heeft in korte tijd grote stappen gezet. Heeft u tips voor anderen die misschien wel in hetzelfde schuitje als u zitten? Emilie: Je moet het gewoon doen, gewoon proberen. Sporten en bewegen zorgt ervoor dat je weer heerlijk in je vel zit. Na het sporten heb ik gelijk het gevoel dat ik er weer tegenaan kan. Mijn spieren worden vanzelf steeds sterker, al moet je dat wel bijhouden. Mijn moeder, zwaar longpatiënt met ongelofelijk veel osteoporose, was nogal eigenwijs. Als ze dat wat minder was geweest en meer hulp had aanvaart, had ze meer gekund, want sporten helpt echt! Daarom raad ik de Zeker op de been cursus aan. Je leert veel, het erg leuk en gezellig én ondertussen kom je veel in beweging, zonder dat je het echt door hebt. Dankzij de training en jouw tips Stan, sta ik beter én makkelijker op als ik spulletjes uit het onderste keukenkastje moet halen. Oh ja, dat is ook nog een tip. Berg niet alles op een makkelijk bereikbare plek op. Dan blijf je automatisch in beweging. Ik hoop dat veel mensen zullen volgen en gaan meedoen.

Meedoen?

In de week van de valpreventie 28 september t/m 4 oktober start beweegcoach Stan met een nieuwe Zeker op de been vanuit thuis cursus. Op vrijdag 2 oktober om 10.30-11.30 uur vanaf uw beeldscherm. U kunt nog meedoen. Meld u aan via info@gigamolenlanden.nl of 06-22810286.