Rookvrije sportverenigingen

Vaak wordt er nog in het zicht van kinderen gerookt, ook bij sportverenigingen.Terwijl veel ouders hun kinderen niet graag zien roken. “Zien roken, doet roken”, aldus beweegcoach Gerrit. “Gelukkig dragen steeds meer sportverenigingen hun steentje bij aan een rookvrije omgeving.”

De sportvereniging is een belangrijke omgeving in het leven van een kind. Helaas wordt er nog veel gerookt langs de lijn. “Wij als volwassenen én beweegcoaches hebben een voorbeeldfunctie voor de jeugd. We kunnen ze helpen om niet mee te roken of in de verleiding te komen om zelf te gaan roken. Én we kunnen sportverenigingen helpen ook het goede voorbeeld te geven.”

Wat kun je zelf doen?

Je kunt als lid of vrijwilliger bij de club zelf aan de slag om te zorgen voor een rookvrije sportvereniging. Met onderstaande tools kun je het bestuur van de club overtuigen hier stappen in te ondernemen.

  • Teken een petitie. Ga naar rookvrij.nl en teken de petitie. Zoek jouw sportvereniging, vul je gegevens in en teken (gegevens worden niet openbaar gemaakt). Spreek daarna andere leden aan om de petitie ook te tekenen. Hoe meer mensen tekenen, hoe makkelijker het wordt om bestuurders te overtuigen van het invoeren van een rookvrij beleid.
  • Je kunt ook een mail naar het bestuur sturen om te vragen een rookvrije sportvereniging op de agenda te zetten. Een voorbeeld van deze mail is ook te vinden op rookvrijegeneratie.nl/help-mee. Vul hem in voor je eigen vereniging met je eigen naam en stuur hem op!

Goede voorbeelden

“We hebben nog een lange weg te gaan om te zorgen voor een rookvrije generatie. Gelukkig zijn er steeds meer goede voorbeelden te vinden.” Benieuwd naar verenigingen die al aan de slag zijn met een rookvrije sportvereniging? Goede voorbeelden vind je op www.rookvrijegeneratie.nl.